Neljä vinkkiä hyvinvointisi edistämiseksi

Henkinen ja fyysinen hyvinvointi on arjessa jaksamisen kannalta A ja O. Jokainen meistä kokee hyvinvoinnin käsitteen hyvin yksilöllisenä, eikä oikeaa tai väärää tapaa kokea olonsa terveeksi ja hyväksi olekaan. Tieteen näkökulmasta ihminen on terve, kun luusto, lihaksisto ja sisäelimet ovat kunnossa, pitkäaikaissairauksia ei ole ja kehonsisäinen rasvaprosentti on pieni. Ne asiat, mitä pidämme terveellisinä elämäntapoina, eli runsas liikunta, riittävä unensaanti, monipuolinen ruokavalio ja tupakoimattomuus, ovat lähtökohtana myös yleisen hyvinvoinnin kartoituksessa. Mutta millä kaikilla tavoilla oman kehon ja mielen hyvinvointia voi parantaa?

Tervepotilas.fi on listannut muutamia käytännönläheisiä vinkkejä, joilla päivään saa taatusti lisäpotkua. Ota talteen nämä neuvot ja tunnet niiden tuomat bonukset olossasi joka päivä!

  1. Älylaitteet pois kädestä tuntia ennen suunniteltua nukkumaanmenoaikaa

Kirkkaan näyttöpäätteen tuijottaminen vaikuttaa silmiin samalla tavalla, kuin aurinkoisessa säässä ulkoileminen. Pupillit kutistuvat ja silmän pohjassa sijaitsevat valoreseptorit reagoivat niin kutsuttuun ”siniseen valoon”, joka näytöistä hohkaa. Tämä antaa aivoille vaikutelman, että olisi päivä, vaikka tosiasiassa kello lähenisi jo aamuyötä. Samaan ilmiöön perustuvat myös kirkasvalolamput, joilla kaamosmasennuksesta kärsivien mieltä pyritään kirjaimellisesti kirkastamaan pimeinä vuodenaikoina.

Koita malttaa siis luopua puhelimista ja tableteista hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, jotta aivosi pystyvät paremmin valmistautumaan lepotilaan siirtymiseen. Ja jos satut heräämään keskellä yötä, vältä viimeiseen asti katsomasta puhelimen näyttöä, muutoin se vähäinenkin uni saattaa karista silmistä pois!

  1. Vältä raskasta ruokailua ja liikuntaa myöhään illalla

Liikunta yleisesti ottaen on yksi maailman tehokkaimmista ”unilääkkeistä”. Pienen rasituksen jälkeen kroppa ja pääkoppa pyrkivät lepoon ikään kuin luonnostaan ja liikunnallisen päivän päätteeksi uni tuleekin usein suhteellisen helposti. Liian raskas liikunta ennen nukkumaanmenoa taas voi haitata nukahtamista, sillä kehon tuottamat ”liikuntahormonit” adrenaliini ja dopamiini voivat jäädä elimistöön vireystasoa ylläpitämään esimerkiksi kovatehoisen salitreenin jäljiltä. Liian raskaat ateriat ennen nukkumaanmenoa taas nostavat verensokeritasot korkeiksi ja voivat piristää.

Jos vain arjen aikataulu mahdollistaa, kannattaa kovatehoisten liikuntasuoritusten ja lämpimien aterioiden ja nukkumaanmenon väliin jättää vähintään kaksi tai kolme tuntia väliä, jotta keho pystyy palautumaan normaalitilaansa. Kevyet iltapalat tai kävelylenkit sen sijaan ovat iltaisinkin enemmän kuin suotavia.

  1. Muista nauraa ja hymyillä

Ihmisen onnellisuutta on vaikeaa, ellei jopa tyystin mahdotonta mitata tieteellisesti. Silti positiivisella elämänasenteella on todettu usein olevan fyysisenkin hyvinvoinnin kannalta pelkkiä hyviä vaikutuksia. Stressillä puolestaan on todettu olevan jopa elinikää lyhentäviä vaikutuksia pelkkien mustien silmäpussien ja vatsahaavan tuottamisen lisäksi. Siksi elämästä ja ympäröivästä arjesta kannattaa ottaa kaikki pienet ilon aiheet irti ja muistaa nauttia niistä hetkistä, jotka ovat itselle tärkeitä. Ja stressinhallintaa voi harjoitella miettimällä kaikkia niitä asioita, jotka aiheuttavat harmaita hiuksia ja suhteuttaa niitä tosielämään. Harvassa ammatissa kenenkään elämä tai hyvinvointi on vaakalaudalla, jos annettua työtehtävää ei saakaan määräajassa suoritettua.

Aitoa onnea tuottavat läheiset ihmissuhteet ja se, että valtaosan päivästä kokee olonsa hyväksi. Kuten joskus joku viisas hyvin totesikin, ”harva kuolinvuoteellaan katuu, ettei tehnyt elämänsä aikana enemmän töitä”.

  1. Älä noudata kaikkia terveyssuosituksia kuin raamattua

Tämä kohta saattaa kuulostaa melko ristiriitaiselta terveysaiheisen sivuston artikkelissa, mutta jokainen maalaisjärkeä omaava terveysalan ammattilainen ymmärtää, että kaikkia suosituksia ja ohjeita vain harva pystyy, jaksaa ja haluaa noudattaa. Keliakia allergiat ja muut ravintorajoitteet ovat tietysti oma lukunsa, mutta muutoin ravinnosta ja terveydestä ei ole mitään syytä ottaa turhaa stressiä, sillä elämässä on kuitenkin tärkeintä nauttia ja sallia itselleen muutamia paheita, oli ne sitten satunnaiset suklaalevyt, lasillinen viiniä tai viskiä silloin tällöin tai merkkipäivän kunniaksi tuprutellut sikarit. ”Kohtuus kaikessa” -lausahdusta ovat monet kuulleet terveydenhoitajien suusta jo kyllästymiseen asti, mutta tuossa sanaparissa on takana paljon viisautta.

Ei ole syytä elää kuin askeetti, ellei siihen itse vapaasta tahdostaan halua ryhtyä. Pienet nautinnot ovat niitä asioita, mitkä tekevät elämästä elämisen arvoista ja nautinnot tuottavat myös mielihyvää, jolla on valtaisa merkitys hyvinvoinnin kannalta. Ja vaikka elintavoilla on iso merkitys vakavien sairausten, kuten II tyypin diabeteksen ja syövän puhkeamisessa, voi pahanlaatuinen kasvain löytyä myös perusterveen, savuttoman ihmisen kropasta, kun taas vuosikymmeniä sauhutellut elää 85-vuotiaaksi saakka ilman nuhaa kummempaa vaivaa.