Henkinen hyvinvointi on avain terveyteen

Rajusti medikalisoituneen terveydenhuollon yksi kulmakivistä nykyään on lääkintä. Oikeisiin käyttötarkoituksiin myönnettyjn lääkkeiden merkitystä ei silti saa väheksyä eikä rokotusvastaista hysteriaa ruokkia yhtään enempää, mutta herkästi hektisessä arjessamme unohtuu ihmisen henkisten voimavarojen vaaliminen. Tilannetta ei yhtään ainakaan helpota jatkuvasti kiristyvät sairaanhoitajien ja lääkäreiden työolot ja suuret ruuhkat potilasjonoissa. Ideaalitilanteessa potilas kohdattaisiin terveyskeskuksen tai sairaalan vastaanotolla kiireettömästi ihmisenä, jonka omia tuntemuksia terveydenhuollon ammattilainen pystyisi rehellisesti arvioimaan ja kuuntelemaan. Käytännössä tällaiseen palveluun ei maassamme yksinkertaisesti riitä resursseja.

Henkistä hyvinvointia voi ylläpitää monella eri tavalla. Esimerkiksi PAF Casinon pelitarjonta tarjoaa mukavaa irtiottoa arjesta, kunhan muistaa pelata rahapelejä kohtuudella. Leffateatterit, teatterit, oopperat ja urheilutapahtumat ovat taas aina loistavia vaihtoehtoja, sillä kun lähtee konkreettisesti ulos kodistaan, jättää silloin taakseen myös monesti turhan stressin. On myös lukuisia tutkimuksia, joiden mukaan jopa ihan fyysisiäkin terveyshaittoja voi ehkäistä ja hoitaa ”käymällä tuulettumassa” ulkomaailmassa, sillä esimerkiksi flunssan hoidossa äärettömän tärkeässä osassa on potilaan oma vointi ja tahto parantua. Jos toipilaana vääntäytyy puoliväkisin edes ruokakauppaan, flunssapotilaan täytyy ikään kuin skarpata kroppaansa ja mieltään nousemaan sängyn pohjalta, jolloin mieli ja vartalo virittäytyvät toimintaa varten. Ilmiötä voi verrata nukahtamiseen: jos illalla menee sänkyyn ajatellen, että nyt täytyy nukahtaa, uni tuskin tulee helposti. Jos taas alkaakin lukemaan vaikka kirjaa ja keskittyy aivan muuhun, kuin nukahtamisen pakkoon, uni tulee kyllä itsestään jossain vaiheessa.

Jos syystä tai toisesta ei halua tai pysty lähtemään kodistaan, neljän seinän sisältäkin löytyy loputtomasti keinoja ylläpitää hyvää henkistä terveyttä. On Netflix, palapelit, musiikkiharrastukset, postimerkkien keräily, kasvien hoito, ristisanatehtävät… Lista on loputon.  Varsinkin sudokut, kryptot ja muut ajatteluun haastavat aktiviteetit ovat elintärkeitä, kun ajatellaan aivojen tulevaisuutta. Jo nuorellakin iällä on syytä harrastaa erilaisia älypelejä, sillä ne ylläpitävät aivojen harmaan aineen määrää. Harmaan aineen vähenemisen uskotaan olevan yksi pääsyistä muistisairausten puhkeamiseen, joten suotavaa olisi, että jokaisella olisi edes yksi keino tai harrastus, jolla aivosoluja saa aktivoitua säännöllisesti.

Kun mieli on virkeä, pienenee muiden terveysongelmien riski huomattavasti. Sanomattakin on selvää, että muun muassa stressi, loppuunpalaminen, masennus ja ahdistus ovat suoria seurauksia henkisten voimavarojen hupenemisesta. Jos taas kaivetaan hieman pintaa syvemmälle, huomataan, että pääkopan terveys tosiasiassa välillisesti liittyy satoihin terveysongelmiin. Suuressa väsymystilassa elimistö on alttiimpi bakteeri- ja virustartunnoille, joten flunssa saattaa iskeä paljon stressaaviin ihmisiin herkemmin, kuin muihin. Alkoholismi on aina johdannainen sairaus ihmisen muista elämäntilanteista ja jopa läpi elämän jatkuvan migreenin voi laukaista pitkään jatkunut ”hälytystila” ihmisen kehossa.

On myös pystytty useissa tieteellisissä kokeissa todistamaan, että mielen voimalla on aiempaa kuviteltua suurempi merkitys paranemis- ja toipumisprosesseissa. Eräässä kokeessa asiaa testattiin siten, että kontrolliryhmä laitettii noudattamaan kuntosaliohjelmaa tietyksi ajanjaksoksi ja koehenkilöryhmää pyydettiin tekemään ainoastaan mielikuvatreenausta, eli he keskittyivät ja kuvittelivat olevansa kuntosalilla ja tekevänsä lihaskuntoliikkeitä. Kokeen päätyttyä todettiin, että vaikka oikeasti treenanneiden lihasmassa oli kasvanut hieman enemmän, pelkkä mielikuvatreenaus lisäsi koehenkilöiden lihasmassaa paljon enemmän, kuin kontrolliryhmän jäsenillä, jotka eivät siis treenanneet lainkaan, edes mielikuvissaan.

Päivittäiseen, tai edes viikottaiseen rutiiniin kannattaa jo tästä päivästä lähtien lisätä vähintään tunti reipasta kävelyä metsässä, pianon soittoa, ristisanatehtävien täyttämistä, sulkapallon pelaamista tai mitä tahansa mielekästä harrastusta, jonka avulla pystyy irtautumaan arjen kiireistä. Tällöin voi säästää muutamankin Buranapaketin verran rahaa kuukaudessa.