Huolen pitäminen silmien terveydestä digitaalisella aikakaudella

Älypuhelinten terveysvaikutuksista on käyty julkisuudessa rutkasti keskustelua viime aikoina. Lähinnä keskustelu on kuitenkin rajoittunut näiden laitteiden psykologisiin vaikutuksiin, kuten yhteyteen nuorten masennukseen tai addiktiivisuuteen. Sen sijaan silmien terveyden kannalta keskustelu ei ole vielä päässyt kunnolla vauhtiin.

Luonnollisestikaan liialliseen alarmismiin tai täyskieltoihin ei ole syytä: älylaitteet ovat monilta osin myös helpottaneet ja parantaneet arkeamme. Työasiat sujuvat usein jouhevammin, samaten viihdetarjonta esimerkiksi mobiilien rahapelien myötä on rikastuttanut monen arkea. Jos tahdot tutustua näihin rahapeleihin, ota haltuusi parhaat kasinobonukset 2019 – voit saada jopa ilmaista pelirahaa.

Sininen valo ei vain häiritse unta

Jo pitkään on tiedetty, että digitaalisista laitteista erittyvä niin kutstuttu sininen valo voi heikentää unen laatua todella merkittävästi. Tähän tarkoitukseen puhelinten ja tietokoneiden valmistajat ja ohjelmistojen tuottajat ovat luoneet esimerkiksi erilaisia suodatinohjelmia. On kuitenkin havaittu, että sininen valo voi myös heikentää näkökykyä.

Amerikkalaiset tutkijat Toledon yliopistosta esittelivät tutkimuksessaan, että sinisellä valolla on yhteys silmäpohjan rappeumaan, joka tavallisesti on ollut ikääntyvien ihmisten vaiva. Sen oireita ovat muun muassa tarkan näön heikentyminen ja tummien läiskien ilmestyminen näkökenttään.

Sininen valo itsessään on aivan normaalia ja sitä esiintyy tavallisessa auringonvalossakin. Digilaitteissa, kuten tietokoneissa, televisioissa ja mobiililaitteiden näytöissä sen määrä kuitenkin on suuri. Sininen valo häikäisee ja silmät joutuvat tarkentamaan eli tekemään töitä enemmän altistuessaan sille. Toisin sanoen se rasittaa silmiä erityisen paljon.

Siniseltä valolta voi suojautua tietokoneella niin fyysisin kuin ohjelmallisin suodattimin. Lisäksi aurinkolasit suodattavat sitä. Myös tavallisiin silmälaseihin on kehitelty pinnotteita, jotka vähentävät näytöiltä erittyvää sinistä valoa.

Silmien kuivuminen on merkittävä ongelma

Runsas näyttöjen tuijottelu – johon myös television katselu lasketaan – voi aiheuttaa myös silmien kuivumista. Esimerkiksi silmäpohjan rappeumaan verrattuna silmien kuivuminen voi kuulostaa varsin pieneltä vaivalta, mutta sitä se ei todellakaan ole: kuivuminen voi aiheuttaa jopa haavaumia sarveiskalvon pinnalle. Nämä ovat paitsi äärimmäisen kipeitä, myös heikentävät näkökykyä.

Sen lisäksi, että lievimilläänkin kuivat silmät tuntuvat epämukavilta, asettaa kuivasilmäisyys silmät taas entistä alttiimmaksi rasitukselle. Paljon näyttöpäätetyöskentelyä harrastava voi näin ollen joutua varsin ikävään noidankehään, varsinkin jos hänellä on geneettistä alttiutta kuiville silmille. Mikäli työskentely tapahtuu vieläpä voimakkaan koneellisen ilmastoinnin tilassa, on yhdistelmä erityisen paha.

Paras tapa suojautua digilaitteiden pahentamalta kuivasilmäisyydeltä on rajoittaa näytön äärellä vietettyä aikaa ja pitää taukoja. Jotkut voivat löytää apua myös voitelevista silmätipoista, joita saa apteekista ilman reseptiä. Varsinkin piilolinssejä käyttäville näistä voi olla iso apu. Silmien sulkeminen joksikin aikaa voi myös olla avuksi, samaten katseen kohdistaminen muualle ja silmien tietoinen räpyttely.

Työpisteen oikea suunnittelu auttaa

Monelle pitkät rupeamat tietokoneen näytön äärellä ovat välttämätön paha työn puolesta, eikä työskentelyä näyttöpäätteellä voida juuri ajallisesti aina lyhentää. Tällöin on kiinnitettävä erityistä huomiota työpisteen suunnitteluun.

Työpisteiden ergonomiaan on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota työpaikoilla, ja hyvä niin. Esimerkiksi näytön sijoittelulla on merkitystä myös näön terveyden kannalta. Suositus onkin pitää näytön yläreuna silmien tason alapuolella. Tämä auttaa niskan ja hartioiden seudun lihaksia pysymään niille luonnollisemmassa asennossa, mikä vuorostaan auttaa silmien räpäytysrefleksiä pysymään voimissaan – joskin se hidastuu käytännössä aina kaikessa näyttöpäätetyöskentelyssä.

Näyttöjen koko on tupannut kasvamaan alati, ja nykyään reilusti yli 20-tuumaiset näytöt ovat suosittuja, varsinkin graafisen alan työntekijöiden parissa. Näyttökoon kasvaessa näytön yläreuna nousee kuitenkin helposti silmien tason yläpuolelle.

Valaistuksella on erittäin merkittävä rooli silmille ystävällistä työpistettä suunniteltaessa. Parasta on, mikäli pisteelle pääsee luonnonvaloa, mutta tärkeintä on valaistuksen riittävyys: pimeässä näytön tuijottelu on silmien kannalta erityisen rasittavaa. On suositeltavaa tutustua myös erityistyö- ja lähityöskentelylasien tarjontaan.